Prvi put za šest decenija Kuba je spremna da bira predsednika koji nije iz porodice Kastro. Parlamentarni izbori na Kubi održaće se 11. marta, a novi nacionalni parlament će 19. aprila izabrati naslednika predsednika Raula Kastra.

Parlamentarni izbori na Kubi razlikuju se od izbora u regionu. Nema oglašavanja ni predizbornih skupova, a svi kandidati članovi su vladajuće Komunističke partije ili su “nezavisni” ali pripadaju partijskoj liniji.

Jedini znak da se održavaju izbori jesu fotografije i biografije kandidata izložene na javnim mestima. Oni u tišini obilaze lokalna mesta, kako bi se upoznali sa ljudima i njihovim problemima. Uprkos kubanskim izborima kao takvim, odziv birača obično se kreće oko 95 odsto.

Više od 8 miliona Kubanaca  ima pravo glasa na izborima za 605 članova Narodne skupštine i 1.265 delegata u 15 pokrajinskih skupština.

Očekuje se da novi predsednik neće pripadati porodici Kastro koja je na vlasti od revolucije 1959. godine.

Raul Kastro je prošle godine objavio da neće tražiti treći mandat. Njegov naslednik, kako se očekuje, trebao bi da bude sadašnji potpredsednik Migel Diaz-Kanel (57), inženjer i bivši ministar obrazovanja.

izvor: dailysabah.com

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments