Foto: Financial Times

Kancelar Austrije, Sebastijan Kurc, nazvao je greškom odluku Angele Merkel da pre pet godina otvori granice za izbeglice u intervjuu za Nemačku novinsku agenciju (dpa).

“Ja sam od samog početka bio protiv politike otvorenih granica. Politika otvorenih granica nije samo pridonela tome da se veliki broj ljudi uputio u smeru Evrope, nego je dovela i do ogromnog preopterećenja u mnogim delovima srednje Evrope”, rekao je austrijski kancelar koji je u vreme izbegličke krize imao funkciju ministra za integracije Austrije.

“Srećan sam da pet godina nakon izbegličke krize u Evropi vlada jedna potpuno drugačija politika”, dodao je Kurc za dpa.

Takođe, odbija nemački predlog o reformi sistema za azil unutar EU koji predviđa prihvatne centre na spoljnim granicama Evropske unije odakle bi se izbeglice razmeštalo po zemljama članicama.

“Mislim da raspodela po Evropi neće funkcionisati jer većina članica na to gleda sa skepsom”, rekao je Kurc, uz reči da to nisu zaista izbeglice već migranti iz ekonomskih razloga.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments