Maroko: Britanac posle ugriza mačke umro od besnila

       

Jedan Britanac je preminuo od posledica besnila, koje mu je ugrizom prenela mačka dok je bio na odmoru u Maroku, saopštili su britanski zdravstveni zvaničnici.

Engleska služba za javno zdravlje (PHE) je, nakon ovog slučaja, izdala upozorenje putnicima da izbegavaju da dolaze u kontakt sa životinjama tokom boravka u zemljama pogođenim besnilom, prenosi danas Bi-Bi-Si.

PHE nije objavila više detalja o smrti Britanca, ali je navela da su, iako nema opasnosti po širu javnost, zdravstveni radnici i osobe koje su bile u bliskom kontaktu s preminulim, iz predostrožnosti podvrgnuti pregledu i vakcinisani u slučaju potrebe.

Besnilo nije registrovano među divljim ili domaćim životinjama u Britaniji, ali je petoro Britanaca zaraženo tom bolešću između 2000. i 2017. godine nakon “izlaganja životinjama u inostranstvu”, navodi britanski medijski servis.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, besnilo je zabeleženo u više od 150 zemalja i svake godine odnosi desetine hiljada života, pretežno u Aziji i Africi.

Britanska vlada je saopštila da su severnoafričke zemlje, kao što su Maroko, Alžir i Tunis, među 139 zemalja u kojima je najveći rizik od obolevanja od besnila.

U čak 99 odsto slučajeva, za prenošenje ovog virusa na čoveka odgovorni su domaći psi. Poslednji put je besnilo u Britaniji registrovano 2012, kada je britanskog državljanina ugrizao pas u južnoj Aziji.

Besnilo je virusna infekcija koja zahvata mozak i centralni nervni sistem, a prenosi se putem ugriza ili ogrebotina od zaražene životinje. Nema dokumentovanih primera prenošenja besnila sa čoveka na drugog čoveka putem kontakta.

Početni simptomi mogu da obuhvate anksioznost, glavobolje i groznicu, a kako bolest napreduje, mogu se pojaviti halucinacije i respiratorni problemi, kao i grčenje mišića za gutanje, koje otežava pacijentu uzimanje tečnosti.

Period inkubacije između trenutka kada se zaraza prenese i pojave prvih simptoma traje od tri do 12 nedelja, a čime se simptomi pojave, besnilo je gotovo uvek fatalno.

U slučaju ugriza ili ogrebotine životinje, potrebno je temeljno oprati to mesto vodom i sapunom i odmah potražiti lekarski savet, napominje Bi-Bi-Si.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments