Dva američka i jedan ruski kosmonaut, vratili su se na Zemlju 28. februara, nakon 166 dana u svemiru, gde su boravili za potrebe misije u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

“Sletanje je prošlo po planu, a posada se oseća dobro”, navedeno je u izjavi nakon sletanja na Zemlju.  Kako je izgledao njihov boravak u svemiru i ko su ruski i dva američka kosmonauta koji su zajedno proveli pet i po meseci u orbiti?

U pitanju su kosmonauti Aleksander Misurkin iz Rusije, te Mark Vande Hej i Džo Akaba iz SAD. Misija ova tri kosmonauta obeležena je popravkama robota, razgovorima sa školskim učiteljima i pozdravima od pape Franje.

Misurkin je dosad proveo ukupno 334 dana u svemiru i dva puta je bio glavnokomandujući MSS. Za kontrolu Ruske misije, izjavio je da se oseća bolje od svih i da je prvi dotakao tlo Zemlje pri dolasku nazad.

Akaba, je proveo ukupno 10 meseci u orbiti u tri misije, a Vande Hej je sada prvi put bio u svemiru.

Međunarodna svemirska stanica orbitira oko Zemlje od 1998. godine i predstavlja redak primer rusko- američke međunarodne saradnje. Uz ove dve zemlje, u ovu misiju uključeni su i Brazil, Japan, Kanada i Evropska unija.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments