Foto: Vijesti

Iako su auto-putevi pusti, a avioni su prizemljeni, distribucija nafte je i dalje stabilna uprkos ratu cena između Saudijske Arabije i Rusije, dok američki prozvođači ne žele prvi da obustave proizvodnju, objavio je CNN.

Situacija bi potencijalno mogla da dovede do velikih količina zaliha nafte, da bi u svetu moglo da ponestane prostora za njeno skladištenje.

“Tržište počinje da pokazuje kako ne samo da ne postoji potražnja za naftom, nego uskoro nećemo imati gde s njom”, rekao je Džef Vil, energetski analitičar u Neuberger Bermanu.

To konkretno znači da bi skladišta, rafinerije, brodovi i cevovodi na kraju mogli da dosegnu maksimalni kapacitet, a to je nešto što se nije dogodilo od 1998. godine, navode iz Goldman Sachsa.

Zbog pandemije u kojoj se svet nalazi su neke cene već su pale ispod nule. Nedavno je cena nafte iz Vajominga, savezne države SAD-a, bila na minus 19 centi, javili su iz Bloomberg News-a prošle nedelje.

Takođe, cena plina u Teksasu je više od dve nedelje bila u negativnom predznaku, jer nije bilo dovoljno cevovoda, preneo je Rojters.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments