Foto: Reuters
Moskovski bioskop koji je uprkos zabrani odlučio da počne prikazivanje satiričnog filma o sovjetskom komunističkom diktatoru Josifu Staljinu posetila je ruska policija. 
Ministarstvo kulture Rusije povuklo je ove nedelje dozvolu za prikazivanje filma “Smrt Staljina” škotskog režisera Armanda Janućija, pošto su komunisti i drugi gradjani kritikovali film, navodeći da predstavlja ruganje ruskoj istoriji.
Moskovska policija nije saopštila svrhu današnjeg dolaska u bioskop “Pionir”, a postupila je u skladu s upozorenjem Ministarstva kulture da bi bioskop mogao da bude kažnjen.
Ignorišući odluku vlasti, bioskop “Pionir” od juče prikazuje film o Staljinu, a prikazivanje filma koji nema licencu kažnjivo je prema ruskom zakonu.
Moskovski bioskop koji je danas prikazao francusko-britansku komediju “Smrt Staljina”, uprkos zabrani tog filma u Rusiji, objavio je da otkazuje naredne projekcije posle intervencije policije.
Dragi prijatelji, iz razloga koji ne zavise od nas, bioskop ‘Pionir’ je primoran da otkaže projekcije filma ‘Smrt Staljina’ počevši od 27. januara“, saopštio je bioskop na svom sajtu.
Ljudi koji su već kupili karte će dobiti novac nazad.
Rusko ministarstvo kulture je juče zapretilo “administrativnim gonjenjem” bioskopima koji odluče da prikazuju komediju kojoj je dozvola za prikazivanje ukinuta u utorak, dva dana pre premijere u Rusiji.

Uprkos strahovladi u kojoj su stradali milioni građana, veliki broj gradjana Rusije danas poštuje Staljinov lik i delo.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments