Na hiljade mladunaca carskih pingvina se utopilo zbog otapanja ledenog pokrivača

       

BBC prenosi da se ova tragedija desila još 2016. godine u Vedelovom moru uz obalu Antarktika, a naučnici su primetili da odrasli pingvini nisu pokazali želju za reprodukcijom.

Tragedija se desila kada se zbog teških vremenskih uslova polomila ledena ploča usred mora na kojoj su ih roditelji odgajali.

Ovu strašnu tragediju primetili su istraživači s instituta British Antarctic Survey (BAS). Piter Fretvel i Fil Tratan na satelitskim snimcima primetili su kako više ne postoji kolonija zaliva Heli. Tako je preko noći nestala populacija pingvina koja je poslednjih decenija u proseku imala 14.000 do 25.000 parova za razmnožavanje, a to je činilo 5-9 posto svetske populacije.

Naučnici smatraju da su se odrasli pingvini, koji su izgubili svoje potomke, preselili na druga područja ili odlučili da se više neće razmnožavati zbog svojih godina.

BBC piše, da bi prema najnovijim istraživanjima, različite vrste pingvina mogle do kraja ovog veka da izgube između 50 do 70 posto svoje globalne populacije ako se nastavi trend otapanja ledenog pokrivača.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: