Naučnici otkrili vrelu tačku ispod ledenog Antarktika

       

Naučnici su otkrili da se područje na Južnom polu, koje dostiže veličinu Rodosa, sve više topi, a veruju da je za to odgovorna neobična, nikad ranije identifikovana vrela tačka na kojoj se nalaze radioaktivne stene i vrela voda.

Tim naučnika iz Britanskog instituta za Antarktik (British Antarctic Survey) proučavao je Antarktički glečer na Južnom polu, kada je otkrio vrelu tačku koja izaziva masivnu odvajanje ogromnih santi leda.

Kako piše IFL Science, tačka je tri puta veća od Londona, a nalazi se ispod bedroka – matične konsolidovane stene koja se nalazi ispod površine Zemlje.

Naučnici su koristili radar kako bi premerili debljinu leda i otkrili velike basene u dubini, kada su pronašli jednu prilično neobičnu vrelu tačku na kojoj se nalaze stene i voda. Ova vrela tačka utiče na topljenje leda na području dužine 100 km i širine 51 km.

Ipak, naučnici kažu da ne treba da brinermo jer ova vrela zona ne može da utiče na nestanak ledničkog kontinenta u bliskoj budućnosti.

Za sada nije poznato koliko dugo se ova vrela tačka nalazi ispod glečera. Istraživači smatraju da je tu prisutna hiljadama godina, možda čak i milionima, s tim što spoljašnja okruženje ima izražen uticaj na nju.

Izvor: Blic
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments