Minhenska startap kompanija Sono Motors ovog leta koristi prednosti jakog bavarskog sunca kako bi sprovela poslednja ispitivanja sistema napajanja za svoj model “sion”, električnog vozila koje se puni tokom vožnje putem solarnih ćelija.

Iako Nemačka verovatno neće ostvariti cilj od ukupno milion električnih automobila na svojim ulicama do 2020. godine, vlada u Berlinu je u aprilu objavila da je spremna da podrži kompanije koje proizvode baterije za električna vozila, prenosi Rojters.

Kompanija Sono Motors, osnovana 2016. godine, razvija model “sion”, koji je u potpunosti električno vozilo sa solarnim ćelijama ugrađenim u karoseriju.

“Sion” može da se napaja putem solarne energije preko konvencionalnih strujnih utičnica ili drugih električnih automobila.

Početak njegove proizvodnje planira se u drugoj polovini 2019. godine u Nemačkoj, a kompanija već ima oko 5.000 narudžbi, čiju će prodaju, po ceni od 16.000 evra, početi sledeće godine.

“Sion” će imati 330 solarnih ćelija pričvršćenih na krov, poklopac motora i bočne strane vozila, a njegov će sistem napajanja obezbeđivati oko 250 km vožnje pre ponovnog punjenja.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments