Foto: Foreign Policy

Pretpostavlja se da bi se mogao ponoviti neuspeh vladajućih stranaka u Hesenu, nakon loših rezultata pretprošle nedelje u Bavarskoj, koji bi rezultirao i gubitkom podrške saveznoj velikoj koaliciji. 

Birališta su danas otvorena za pokrajinske izbore u Hesenu, finansijskom središtu Nemačke,  što je drugi veliki ispit za vladajuću koaliciju nakon istorijskih gubitaka stranaka Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) na izborima u Bavarskoj.

Ako bi u Hesenu sadašnji premijer Volker Boufier, vrlo blizak saradnik Angele Merkel izgubio dužnost premijera te savezne pokrajine, kancelarkini protivnici ojačali bi pre stranačkog kongresa CDU-a početkom decembra i mogli bi zatražiti njenu ostavku, piše Rojters.

U slučaju drastičnih gubitaka u Hesenu, gde je SPD dugi niz godina bio najjača stranka, ojačali bi protivnici u velikoj koaliciji što bi moglo dovesti do izlaska SPD-a, raspada koalicije i najverovatnijih novih izbora.

Kancelarka Merkel više je puta izjavila da bi u slučaju izlaska SPD-a iz vlade najverovatnija opcija bili novi izbori s obzirom na to da je jedina druga moguća konstelacija, demohrišćana, liberala i zelenih, već propala zbog neuspešnih pregovora krajem prošle godine.

Nasuprot tome, zelenima raste popularnost i ankete u Hesenu i na nacionalnom nivou nakon izvrsnog rezultata u Bavarskoj 14. oktobra, predviđaju zelenima 20 ili 21 posto.

Birališta su otvorena od 8 sati, a zatvaraju se u 18 časova kada se očekuju i rezultati izlaznih anketa.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments