Novi ministar zdravstva Nemačke Jens Špan, drastičan manjak medicinskih radnika u Nemačkoj želi da ublaži pojačanim uvozom radnika iz zemalja Evrpske unije, prenose nemački mediji.

„U Nemačkoj već sad nedostaje preko 17.000 radnika u sektoru tuđe nege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, i pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i medicinske sestare i tehničare iz susednih zemalja EU”,  rekao je Jens Špan.

On je najavio i ubrzano priznanje diploma i stručnih svedočanstava iz inostranstva.

Plate najamnih radnika u zdravstvu su niže

Nemački dnevni list  objavio je odgovor savezne Agencije za zapošljavanje na upit Poslaničkog kluba Levice u Bundestagu  u kom stoji da je prošle godine  širom Nemačke angažovano 10.181 najamnih radnika u zdravstvu, medicinskoj nezi, hitnoj službi i akušerstvu. Godine 2014. ovaj broj je iznosio 7.374. U oblasti gerijatrijske nege 2017. godine angažovano je više od 7.500 najamnih radnika, a tri godine ranije – 5.850, piše DW.

Najamni radnici i u ovoj branši zarađuju mnogo manje od regularno zaposlenih. Kada je u pitanju puno radno vreme, mesečna bruto plata u oblasti negovateljstva, hitne službe ili akušerstva krajem 2016. godine iznosila je 3.203 evra, a za najamne radnike plata je bila manja i iznosila je 2.579 evra.

Bruto mesečna plata za zaposlene u gerijatrijskoj nezi za puno radno vreme iznosila je krajem 2016. godine 2.436 evra, a za najamne radnike 2.131 evra.

Izvor: vecernji.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments