Foto: The Atlantic

Novi Zeland je najavio zabranu pušenja za sledeće generacije, tako da oni koji danas imaju 14 godina i manje nikada neće moći legalno da kupe duvan.

Svi rođeni nakon 2008. godine neće moći da kupe cigarete ili duvanske proizvode tokom svog života, prema zakonu koji bi trebalo da bude usvojen sledeće godine.

-Želimo da budemo sigurni da mladi nikada ne počnu da puše- rekla je ministarka zdravlja dr Aješa Veral.

Ovaj potez je deo sveobuhvatnog suzbijanja pušenja koje je u četvrtak objavilo novozelandsko ministarstvo zdravlja. Lekari i drugi zdravstveni stručnjaci u zemlji pozdravili su “vodeće svetske” reforme, koje će smanjiti pristup duvanu i ograničiti nivoe nikotina u cigaretama.

-To će pomoći ljudima da prestanu da ostave ili pređu na manje štetne proizvode, i učiniće mnogo manjom verovatnoću da mladi ljudi postanu zavisni od nikotina- rekla je profesorka Dženet Huk sa Univerziteta Otago.

Novi Zeland je odlučan da postigne nacionalni cilj smanjenja nacionalne stope pušenja na 5% do 2025. godine, sa ciljem da se na kraju potpuno eliminiše. U ovom trenutku, 13% odraslih na Novom Zelandu puši, a stopa je mnogo veća među domorodačkom populacijom Maora, gde se penje na skoro trećinu. Maori takođe pate od veće stope bolesti i smrti.

Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda kaže da pušenje izaziva jedan od četiri raka i ostaje vodeći uzrok smrti koji se može sprečiti za pet miliona stanovnika. Industrija je već više od jedne decenije na meti zakonodavaca.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments