Foto: AP
Dobitnici Nobelove nagrade za mir za 2021. godinu su novinari novinari Marija Resa i Dmitrij Muratov.

Švedska kraljevska akademija je saopštila da su nagradu dobili za istraživačko izveštavanja na Filipinima i u Rusiji, gde su „radili na zaštiti slobode izražavanja“.Istovremeno, oni su predstavnici svih novinara koji se zalažu za ovaj ideal u svetu u kome se demokratija i sloboda štampe suočavaju sa sve nepovoljnijim uslovima, saopšteno je u obrazloženju.

Marija Resa koristi slobodu izražavanja kako bi razotkrila zloupotrebu moći, upotrebu nasilja i rastući autoritarizam na Filipinima, u svojoj rodnoj zemlji.

Godine 2012. postala je suosnivač Rapler-a, kompanije za digitalne medije za istraživačko novinarstvo, koju i dalje vodi. Кao novinar i izvršni direktor Raplera, Resa se pokazala kao „neustrašivi branitelj slobode izražavanja“.

Dmitrij Andrejevič Muratov decenijama brani slobodu govora u Rusiji pod sve izazovnijim uslovima.

Godine 1993. bio je jedan od osnivača nezavisnih novina Novaja gazeta. Od 1995. bio je glavni urednik lista ukupno 24 godine. Novaja Gazeta je danas najnezavisniji list u Rusiji, sa fundamentalno kritičkim odnosom prema moći.

Nobelova nagrada za mir se od 1901. godine svake godine dodeljuje 10. decembra u Oslu, na godišnjicu smrti Afreda Nobela.

nsuzivo.rs/Danas

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments