Ocu više od 550 dece naređeno da prekine donorstvo sperme

Foto: Shutterstock / RHJPhtotos

Holanđaninu, za koga se sumnja da je postao otac više od 550 dece širom sveta putem donacije sperme, naređeno je da prekine donorstvo da bi se smanjile šanse da braća i sestre, koji ne znaju da su u srodstvu, postanu par i imaju svoju decu.

Holanđanin (41) bi mogao biti kažnjen sa više od 100.000 evra, ukoliko prekrši tu naredbu, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC). Zabranjeno mu je da donira spermu klinikama za lečenje neplodnosti u Holandiji 2017. godine, nakon što se ispostavilo da ima više od 100 dece.

Ali umesto da prestane, Holanđanin je nastavio da donira spermu u inostranstvu i preko interneta. Sud u Hagu mu je naložio da dostavi spisak svih klinika i da im naredi da unište njegovu spermu. Holandske kliničke smernice navode da donor ne bi trebalo da bude otac više od 25 dece u 12 porodica. Međutim, sudije su rekle da je taj Holanđanin pomogao da se rodi između 550 i 600 dece otkako je počeo da donira spermu 2007. godine. Na sud ga je izvela fondacija koja štiti prava dece donatora i majka jednoga deteta.

Sud je naveo da bi isuviše veliki broj braće i sestara mogao da ima negativne psihosocijalne posledice za decu.

Holandski lekar optužen je 2019. godine da je koristio sopstvenu spermu za oplodnju pacijentkinja bez njihovog pristanka i potvrđeno je da je otac 49 dece.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti