thenation.com

Većina u Predstavničkom domu Kongresa glasala je za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa pod optužbom da je zloupotrebio svoje ovlašćenja i da je opstruirao kongresnu istragu.

Prvo su glasali o zloupotrebi službenog položaja, a zatim o opstrukciji Kongresa.

U obraćanju novinarima nakon glasanja Nensi Pelos, predsedavajuća predstavničkog doma i Adam Šif, predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja, istakli su da nije reč o lovu na veštice, nego o ispunjavanju ustavnih obaveza.

Donald Tramp je optužio demokrate da glasanjem u Kongresu “pokušavaju da anuliraju njegovu pobedu na predsedničkim izborima”.

Bela kuća je nakon glasanja saopštila kako je uverena da će Senat osloboditi Trampa.

“Danas se u Predstavničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u istoriji naše nacije”, stoji u izjavi portparolke Bele kuće Stefani Grišam, koja je prozvala demokrate da su izglasali opoziv bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza.

Ovo će biti treći pokušaj opoziva američkog predsednika u istoriji te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsednika zbog “ozbiljnih zločina i prekršaja”. Do sada, nijedan američki predsednik nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Endrua Džonsona 1868. godine i Bila Klintona 1998. godine, Senat je odbacio optužnicu, a Nikson se 1974. godine sam povukao s dužnosti pre nego što je opozvan.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments