Otkriveno pet novih ostrva u Severnom ledenom okeanu

       

Naučnici ruske mornarice otkrili su pet novih ostrva u Severnom ledenom okeanu, koja se nalaze u blizini arhipelaga Zemlja Franje Josifa, u sastavu administrativnog područja Arhangelska oblast.

Ostrva su površine između 900 i 54.500 kvadratnih kilometara, saopštio je tim naučnika Severne flote.

Najveće ostrvo zahvata površinu od oko osam fudbalskih terena.

Ostrva su prvi put primećena pre tri godine, a studentkinja iz Sankt Peterburga je uz pomoć satelitskih snimaka detaljnije opisala relativno mala ostrva u diplomskom radu 2016. godine.

Tek sada su ljudi prvi put stigli do ostrva kako bi ih preciznije izmerili. Stručnjaci pretpostavljaju da su se ostrva ranije nalazila ispod glečera.

Ruska vojska planira da podigne vojnu bazu na arhipelagu Zemlja Franje Josifa. Pored Rusije, i nekoliko susednih zemalja polaže pravo na taj deo Severnog ledenog okeana, za koji se veruje da obiluje naftom i gasom.

Zemlja Franje Josifa nazvana je 1870. po tadašnjem austrougarskom caru. Njegov kartograf Avgust Peterman prvi put je ucrtao grupu ostrva na mapu.

Najseverija tačka arhipelaga udaljena je oko 900 kilometara od Severnog pola, a samo su Grenland i njegova najsevernija ostrva bliže polu.

Izvor: Srbija Danas/bild.de

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments