Inisfil, grad u kanadskoj pokrajini Ontario, svoj javni prevoz u potpunosti je zamenio Uberom.

Neobični eksperiment pre dve godine započeo je sasvim slučajno u samom središtu grada kada su svi građani pomahnitalo počeli da koriste novu uslugu brzorastuće kompanije. Nedugo nakon toga, usluga se proširila i na celu okolinu grada.

Tada su gradske vlasti došle do zaključka kako bi puno isplativije bilo da javni prevoz zamene sve popularnijom uslugom, piše Novac.hr.

Kako bi svojim stanovnicima omogućili što jednostavnije i jeftinije korišćenje Ubera, grad je odlučio da subvencioniše vožnje čime svakog stanovnika prosečna vožnja košta svega dolar ili dva.

I dok je u počecima sve izgledalo idilično, s godinama je Inisfil doživeo veliki porast broja vozača koji danas iznosi čak 2.203, što je za grad od 36.566 stanovnika prilično velika brojka.

Osim toga, zbog rasta cena same usluge, broja vozila, ali i goriva, rastao je i iznos subvencije.

Kako navodi “Gardijan” samo ove godine grad bi trebalo da izdvoji 1,2 miliona dolara što je znatno više od predviđenog iznosa iz gradskog budžeta za saobraćaj koji iznosi 900.000 dolara.

Ali uprkos obećanjima gradskih vlasti kako mogu da pronađu rešenje za sve probleme čini se kako ne dele svi njihovo mišljenje o revolucionarnom rešenju problema javnog prevoza.

“Ako kao odgovorna osoba grada smatrate da je najbolje rešenje javnog prevoza subvencionisanje usluga koje nude Lyft i Uber, onda s vama stvarno nešto nije u redu. To je najgora moguća odluka koju ste mogli da donesete”, upozorava jedan od stručnjaka, prenosi hrvatski portal.

Izvor: B92/Novac.hr.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments