SvetOvo jelo iz Srbije se našlo na drugom mestu najboljih doručaka na...

Ovo jelo iz Srbije se našlo na drugom mestu najboljih doručaka na svetu: Nećete verovati šta je u pitanju, Srbi…

spot_img
spot_img

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih doručaka sveta, a Srbija je na drugom mestu zahvaljujući čuvenoj komplet lepinji.

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih doručaka sveta, a Srbija se našla na izuzetno visokom drugom mestu, zahvaljujući čuvenoj komplet lepinji.

Ovo užičko jelo, punjeno jajetom, kajmakom i preliveno pretopom od pečenja, dobilo je ocenu 4,8 od 5, što ga je pozicioniralo iznad brojnih svetski poznatih specijaliteta.

Sa teritorije Srbije pominje se i gibanica, koja se našla na 75. poziciji, dok je Bosna i Hercegovina zablistala sa klasičnim mesnim burekom koji je dospeo čak na 8. mesto.

U regionalnom kontekstu, veoma visoko su rangirane i pazarske mantije, koje se često pominju kao jedno od najboljih pekarskih jela, iako se na ovoj listi pojavljuju u kontekstu top-pečenja.

Na listi su se našla i jela iz Hrvatske i Slovenije, ali sa znatno nižim plasmanima, što potvrđuje dominaciju srpske i bosanske kuhinje kad je doručak u pitanju.

Ukupan utisak je da su tradicionalna jela sa naših prostora visoko cenjena u svetu, što dodatno motiviše očuvanje i promociju domaćih gastronomskih vrednosti.

Prvo mesto zauzeo je „kahvalti“ (kahvaltı), turski specijalitet koji u prevodu baš znači „doručak“.

Doslovno, reč je sastavljena od „kahve“ (kafa) i „altı“ (ispod/pre), što u bukvalnom prevodu znači „ono što ide pre kafe“ – jer se u tradicionalnoj turskoj kulturi prvo doručkuje, pa tek onda pije kafa.

Turski „kahvalti“ je poznat po bogatom izboru hrane, poput: različitih sireva, maslina, paradajza i krastavaca, meda i pekmeza (voćni sirup), jaja (posebno „menemen“ – jaja s paradajzom i paprikom), raznih vrsta hleba i pita, pa čak i suhomesnatih proizvoda.

Na trećem mestu je libijski „sfinz“. To je vrsta prženog hleba ili uštipka, veoma popularna u libijskoj jevrejskoj zajednici, ali i širom Libije. Pravi se od jednostavnog dizanog testa, oblikuje se kao krug (ponekad sa rupom u sredini), a potom se prži u ulju. Poslužuje se posut šećerom ili umočen u med, ponekad čak i sa slanim dodacima (kao što su sir ili masline).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)


Četvrto mesto je iranski „kaleh paceh“ – tradicionalno iransko jelo koje se sastoji od kuvane glave i nogica ovce (ili ponekad jagnjeta). Naziv dolazi iz persijskog jezika: „Kaleh“ znači glava, a „pacheh“ znači nogice. Jelo se dugo kuva (često i preko 8 sati) dok sve ne omekša i ne postane želatinozno.

Obično se servira uz vruć hleb, limun, beli luk ili sirće. Jede se rano ujutru, kao veoma hranljiv i jak doručak, posebno zimi. Iranci veruju da jača telo, posebno kosti i zglobove, jer sadrži dosta kolagena.

Na petom mestu je francuski kroasan. Kroasan je vrsta peciva od lisnatog testa, poznat po svom polumesecastom obliku i hrskavoj, slojevitoj strukturi.

Reč „kroasan“ dolazi iz francuskog jezika – „croissant“, što znači „polumesec“ (od francuskog glagola croître – rasti, jer podseća na mladi mesec).

Krosan se pravi od bogatog testa koje sadrži brašno, puter, mleko, kvasac, šećer i so.

espreso/Kurir

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije

Podelite članak:

Pretplata na obaveštenja

Još ovakvih vesti
slični sadržaji

U Gornjim Magašićima u opštini Bratunac obeležene 33 godine od stradanja Srba

U Gornjim Magašićima u opštini Bratunac u Republici Srskoj obeležene...

Vatra guta čuveni trajekt, turisti skaču u more da se spasu: Vrište i mole za pomoć

Na trajektu u kom je bilo oko 280 putnika...

Ovaj evropski grad uvodi policijski čas za sve mlađe od 16 godina: Imaju dobar razlog za to

U Nimu, na jugu Francuske, od sutra će biti...

Ležaljke na crnogorskoj plaži koštaju čak 200 evra: Nemojte da se šokirate kada odete, ovo je razlog

Ova plaža se nalazi pored Svetog Stefana koji važi...