Papa Franja odbio je da odgovori na optužbe bivšeg vatikanskog diplomate, koji ga je pozvao da da ostavku.

Karlo Maria Vigano optužio je papu da je prikrio seks skandal u kom je učestvovao jedan kardinal iz Sjedinjenih američkih država.

U povratku iz Dablina u Rim, novinarka je pitala papu da prokomentariše pismo od čak 11 strana koje mu je uputio Vigano.

“Ovo ću reći Vama, ali i svima koji su zainteresovani za ovu temu, pažljivo pročitajte dokumentaciju i sami donesite zaključak.” – rekao je papa Franja.

Koga Vigano optužuje za seksualno zlostavljanje?

Karlo Maria Vigano tvrdi u svom pismu, da je papa bio dobro upoznat sa seks skandalom u SAD, ali je odlučio da ćuti o toj temi. On navodi da je papu Franja prvi put sa ovim problemom upoznao još 2013. godine.

Vigano navodi da je pre pet godina papi skrenuo pažnju na ozbiljne optužbe prema kojima je jedan kardinal seksualno zlostavljao nižerangirane i mlađe sveštenike.

“Papa je, najkasnije od 23.juna 2013. znao da je Mekarik serijski seksualni predator.” napisao je Vigano. On dodaje da je papi rekao da se radi o iskvarenom i korumpiranom čoveku, ali da je Frajo odlučio da štiti kardinala do kraja.

Mekarik je prošle nedelje podneo ostavku na poziciju kardinala.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments