Pariz će najverovatnije premašiti rekord iz 1947. kad je izmereno 40 stepeni Celzijusa. U Francuskoj je narandžasti meteoalarm proglašen za veliki deo teritorije – na severu zemlje, ali i u prestonici.

Jasna Mitić, državljanka Srbije koja živi i radi u Parizu kaže za RTS da je reč o netipičnoj situaciji,jer temperatura u glavnom gradu Francuske retko kada pređe 30 podeljak Celzijusive skale.

Kako Mitić kaže u stanu je, i pre devet sati, temperatura 32 stepena, a napolju 29 stepeni. To je, potpuno neobična situacija za Pariz, jer kada temperatura u Parizu pređe 30 stepeni, to je već veoma toplo za Grad svetlosti.

“Na stanicama metroa se besplatno deli voda. Svuda stoje upozorenja i uputstva da se pije dosta vode i da se hidrira organizam”, ispričala je Mitićeva.

Prema njenim rečima postoje klimatizovani prostori, ali u Parizu nije situacija istovetna kao u Beogradu – da svaka institucija i stan imaju klimu, jer nije reč o tipičnoj situaciji kada je reč o toploti.

Visoka temperatura, kaže, nije smanjila broj turista i građana na ulicama.

“Rashlađuje se svako na svoj način. Postoji Pariska plaža koja ima sadržaja oko Sene. Nažalost, tu ne može da se kupa, ali i to je neki način da se ljudi rashlade”, dodaje Mitićeva.

Zapadnu Evropu očekuje novi talas vrućine ove sedmice.

U većem delu Francuske je izdat narandžasti alarm, drugi najviši nivo upozorenja.

Meteo Frans je saopštio da bi temperatura u Parizu mogla da pređe rekordnih 40,4 stepena Celzijusovih zabeleženih 1947. godine.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments