foto: Guardian

Stotine Poljakinja izašle su u protestni marš Varšavom do sedišta političkih stranaka i vlasti i opozicije, kao i u drugim gradovima, u borbi protiv novih predloga za još oštriju zabranu abortusa.

Poljska je u Evropi ionako već treća po restriktivnosti zakona o veštačkom prekidu trudnoće.

Inicijator protesta, Opštepoljski štrajk žena pozvao ih je da izadju na ulice zato što prošle sedmice, krivicom poslanika opozicije nije prošao u razmatranje u parlamentarne odbore gradjanski predlog zakona da se liberalizuje zakon o prekidu veštačke trudnoće. S druge strane, Parlament je prihvatio da dalje raspravlja o predlogu katoličkih organizacija da se abortus zabrani u slučaju teških deformiteta ili oboljenja ploda koje bi bebi donelo život u neizrecivoj patnji.

Krenule smo u marš koji ima nekoliko stanica pred sedištima stranaka zato što su sve pokazale neodgovornost prema našem zdravlju, našim životima, a takodje nepoštovanje potpisa koji su prikupljeni pod predlog zakona“, kazala je na početku marša centrom Varšave predstavnica organizatora protesta Klementina Suhanov.

Predlog liberalizacije prava Poljakinja na veštački prekid trudnoće, da bi, kao u većini evropskih zemalja, trudnoću do 12. nedelje mogle prekinuti bez navodjenja razloga, propao je paradoksalno zbog devetoro poslanika opozicione liberalne Gradjanske platforme i stranke Savremena. Medjutim, čak 58 poslanika vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda, medju njima i lider Jaroslav Kačinjski, glasalo je za to da se predlog ne odbaci odmah i da ide u dalju raspravu, zato što treba poštovati predlog gradjana i njihovih 400.000 potpisa.

Ispred sedišta opozicionih stranaka Poljakinje u Varšavi su pročiteli “spisak srama” imena opozicionih poslanika koji su glasali da se njihov predlog odbaci odmah ili su izašli iz sale, i posl svakog imena masa je skandirala “Vrati poslanički mandat, izvini se Poljakinjama”.

Htele smo da nas saslušaju i da puste predlog pokreta Spasavajmo žene u odbore, na raspravu. I šta se desilo? Opozicija je zaspala, razbolela se, nije mogla. Osećala sam se poniženo od strane poslanika koji su dužni da nas saslušaju i da rade za nas“, kazala je na protestu u Šćećinu na severu Poljske jedna od organizatorki Eva Deskur.

Rukovodstvo Gradjanske platforme i Savremene odmah posle glasanja prošle sedmice izvinilo se Poljakinjama, suspendovalo nekoliko poslanika, a neke novčano kaznilo zbog glasanja protiv liberalizacije abortusa. Stranka Savremena je obećala da će predložiti da njeni poslanici podnesu sličan zakon.

Poljska od 1993. godine ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u svetu, jer je prekid trudnoće legalan samo ukoliko su ugroženi život ili zdravlje trudnice, ukoliko je plod teško deformisan i oštećen, i ukoliko je trudnoća posledica krivičnog dela silovanja ili incesta.

Otkako je 2015. godine na vlast došla konzervativna stranka Pravo i Pravda, sve je veći pritisak Poljske katoličke crkve i konzervativnih poslanika da se abortus potpuno zabrani, pa čak kako su se ove sedmice čuli predlozi da se zatvorom kažnjavaju i taksisti koji bi odvezli trudnicu na pobačaj.

Jedan takav predlog zakona je već propao, ali tek pošto su stotine hiljada Poljakinje masovno izašle na ulice u “Crnom protestu”, te su potom katoličke organizacije krenule putem manjih koraka i sada prikupile potpise i predložile izmene zakona tako da legalna ostanu samo dva razloga život i zdravlje majke i trudnoća nakon silovanja i incesta.

Takve izmene imaju sve šanse da budu usvojene jer ih podržavaju konzervativci i njihov lider Kačinjski koji je izjavio da bi majka trebalo da rodi i takvu bebu, makar preminula za nekoliko sati kako bi mogla da bude krštena i sahranjena u skladu sa hrišćanskim verskim tradicijama.

autor: Beta

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments