Poljski političar izjavio da Nemačka duguje Poljskoj najmanje 850 milijardi evra ratne odštete

       
Foto: DPA

“Poljska ne samo da je izgubila milione svojih građana, nego je uništena na brutalan način”, izjavio je Arkadius Mularcik koji vodi parlamentarni odbor za reparacije.  

Oko 6 miliona Poljaka, od toga tri miliona poljskih Jevreja, ubijeno je tokom Drugog svetskog rata, a Varšava je uništena nakon 1944., a u pobuni je ubijeno 200 hiljada civila.

Nemačka tvrdi kako su sva finansijska pitanja u vezi sa Drugim svetskim ratom rešena.

Izjava dolazi mesec dana pre izbora za Evropski parlament na kojem se očekuje da će dobar rezultat zabeležiti nacionalističke stranke. Mularcik je rekao kako bi odšteta mogla biti deset puta veća od 100 milijardi evra, koliko se procenjuje da je Poljska dosad dobila u evropskim sredstvima otkad se pridružila EU-u 2004. godine. Nemačka je uplatila najveći deo novca, a Nemci na te isplate gledaju kao na naknadu za patnju pod nacističkim režimom.

Političar je istakao kako se njegov odbor nada dovršenju izveštaja o reparacijama do 1. septembra, 80. godišnjice Hitlerove invazije.

Ali, nije samo Poljska tražila odštetu od Nemačke, već je i grčka vlada ovaj mesec zatražila milijarde evra reparacija od Nemačke zbog nacističke okupacije.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments