Povećanje minimalca u Grčkoj

       

Grčki premijer Aleksis Cipras najavio je danas prvo povećanje minimalne plate u poslednjih deset godina u Grčkoj za 11 odsto, odnosno od sadašnjih 586 evra na 650 evra.

Takođe je rekao da će se ukida “sub-minimalc” za mlađe od 25 godina koji je iznosio 510 evra.

Kako izveštava portal “Grik Riporter”, Cipras je na sednici vlade rekao ministrima da 10 godina posle početka finansijske krize, Grčka konačno preduzima još jedan istorijski korak ukidanjem uredbe o smanjenju plata, koja je tada smatrana neophodnom merom štednje.

Premijer je nazvao uspostavljanje “ispod-minimalne” plate za mlađe od 25 godina “nečasnom merom koja nije bila u funkciji rešavanja problema nezaposlenosti mladih”. Ukidanjem “sub-minimalne” zarade, mlađi od 25 godina će dobiti uvećanje plate za 27,5 procenata.

Cipras je istakao da ova odluka ima posebnu simboliku i da je od suštinskog značaja, jer će od 1. februara ove godine svi zaposleni imati garantovanu minimalnu platu od 650 evra.

Kao jedan od uspeha aktuelne vlade naveo je i smanjenje nezaposlenosti sa 27 odsto u 2014. godini na 18,3 odsto prošle godine, kao i zaštitu kolektivnih ugovora, kreiranjem institucionalnog okvira koji vodi ka povećanju plata za 100.000 zaposlenih.

Grčki premijer je ocenio da je današnja sednica vlade posebna iz tri razloga: zato što je prva nakon izglasavanja poverenja vladu u grčkom parlamentu, prva nakon ratifikacije “istorijskog sporazuma iz Prespe“ i zbog odluke o povećanju minimalne plate.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments