Prodat dijamant za više od 50 miliona dolara

       

Britanska aukcijska kuća “Kristi” prodala je dijamant “Ružičasto nasleđe” za više od 50 miliona dolara, čime je oboren svetski rekord u ceni ružičastog dijamanta po karatu.

Skupoceni dijamant, na jesenjoj aukciji koju je ova aukcijska kuća organizovala u utorak u Ženevi, kupio je poznati draguljar Hari Vinston, saopštio je “Kristi”, prenosi AP.

“Kristi” je očekivao 30 do 50 miliona dolara za dijamant od oko 19 karata, četvrtastog objekta, inače najveći luksuzni ružičasti dijamant koji je ikada obrađen.

Dijamant je, zapravo, prodat po ceni od 44,5 miliona dolara, ali sa “premijom kupca” i drugim troškovima njegova konačna cena je 50,375 miliona dolara.

Pripadao je ranije porodici kolekcionara Openhajmer, a “Kristi” navodi da je reč o jednom od hemijski najčistijih primeraka, sa skoro nimalo nitrogena.

Rahul Kadakija, šef sektora ove aukcijske kuće za međunarodno draguljarstvo, kaže da je “Kristi” za 251 godinu koliko posluje prodao samo četiri dijamanta teška više od 10 karata u ružičastoj boji.

Fransoa Kirijel, koji rukovodi sektorom te kuće za Evropu, nazvao je ovaj dijamant “Leonardom da Vinčijem” među dijamantima.

“Ružičasto nasleđe je prodato po izuzetno visokoj ceni od 50 miliona dolara – za 2,6 miliona dolara po karatu, što je svetski rekord kad je reč o ceni jednog ružičastog dijamanta. Prethodni rekord je bio 2,1 milion dolara, ali za mnogo veći kamen, od preko 50 karata”, rekao je Kirijel.

U Ženevi će danas američka aukcijska kuća “Sotbi” staviti na prodaju nakit koji je nekada pripadao francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, a koji nije viđen u javnosti u proteklih 200 godina, navodi američka agencija.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments