Pronađeno rešenje za glavni uzrok globalnog zagrevanja

       
National Geographic

Američki naučnici osmislili su katalizatore koji ugljen- dioksid, glavni uzrok globalnog otopljenja, mogu pretvoriti u plastiku, tkaninu, smolu i ostale produkte, prenosi ScienceAlert.

Elektrokatalizatori su, uz enzime, prvi materijali koji, s 99 posto učinkovitosti mogu da pretvore ugljen- dioksid i vodu u blokove koji sadrže jedan, dva, tri ili četiri ugljenikova atoma.

“Ovo otkriće moglo bi nas moglo dovesti do mogućnosti da ugljen- dioksida u proizvode i sirovine koji će moći da se iskoriste u hemijskoj i farmaceutskoj industriji”, rekao je glavni autor studije, ČarlsDismuks, profesor za hemiju i biohemiju na Univerzitetu Rutgers u Nju Džerziju.

Sledeći potez naučnika je da saznaju više o temeljnoj hemijskoj reakciji kako bi se ona mogla iskoristiti za proizvodnju drugih vrednih diola koji imaju široku upotrebu u industriji polimera, ili za proizvodnju ugljovodonika koji se mogu koristiti kao obnovljiva goriva. Dioli su dvovalentni alkoholi u kojima su dve hidroksilne skupine vezane na različite ugljenikove atome.

Na temelju svog istraživanja američki naučnici su osmislili i izradili patente za elektrokatalizatore i osnovali su start-up kompaniju “RenewCO2”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments