Foto: The Wall Street Journal

Šef policije u Mineapolisu u četvrtak se izvinio porodici nenaoružanog Afroamerikanca koji je ove nedelje preminuo nakon što mu je policajac pri hapšenju kolenom priklještio vrat, a zbog čega su izbili nasilni protesti koji traju već dve noći.

Džordž Flojd je preminuo od gušenja, nakon što mu je beli policajac držao koleno na vratu čak osam minuta; foto: Star Tribune

“Potpuno mi je žao zbog boli, slomljenosti i traume koju je smrt gospodina Flojda ostavila na njegovu porodicu, njegove najmilije i našu zajednicu”, rekao je šef policije Medaria Aradondo.

Četiri policajca iz Mineapolisa dobila su otkaz zbog Flojdove smrti nakon što je objavljen snimak incidenta. Snimak pokazuje Flojda kako sa lisicama na rukama leži na podu licem na zemlji, moleći za pomoć i ponavljajući: “Molim vas, ne mogu da dišem”, a onda je izgubio svest. Preminuo je ubrzo u bolnici.

U sredu uveče, u gradu su se demonstranti sukobili s policijom koja je upotrebila suzavce. Neredi, popraćeni s pljačkanjem i vandalizmom, počeli su nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Džejkob Frej apelovao na tužitelje da podnesu tužbu protiv belog policajca koji je srušio Flojda na pod.

Foto: The Sun

Brat žrtve, Filonis Flojd, rekao je za CNN u četvrtak da je umoran od toga da “gleda kako crni čovek umire”. Rekao je da razume bes ljudi, ali da ostanu mirni.

Ovo nije ovakva prva smrt. Takođe, 2014. godine, od strane policajaca, ugušen je mladić Erik Garner u Njujorku.

Naredne, 2015. godine, Sandra Blend, takođe Afroamerikanka iz Teksasa, pronađena je obešena u zatvorskoj ćeliji pod nerazjašnjenjim okolnostima, nakon što je tri dana pre toga uhapšena u svojim kolima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments