Prvi slučaj svinjske kuge zabeležen u Belgiji

       
Foto: Quartz

Afrička svinjska kuga zabeležena je u Belgiji, blizu granice sa Francuskom.

Belgija je potvrdila izbijanje afričke svinjske kuge koje je označilo dalje širenje bolesti koja je pogodila farme u istočnoj Evropi i Kini, a sada preti i svinjskoj industriji u zapadnoj Evropi.

Belgijska agencija za sigurnost hrane je u četvrtak rekla da je afrička svinjska kuga (ASF) zabeležena u pokrajini Etalle blizu granice s Francuskom nakon što je uginulo nekoliko divljih svinja podiglo sumnju o prisutnosti virusa.

Otkako su zabeleženi slučajevi porasli u istočnoj Europi, uključujući i u nekim zemljama članicama EU poput Rumunije, zemlje zapadne Europe nastoje da spreče širenje ove bolesti koja je vrlo zarazna među svinjama i koju je teško iskoreniti.

Širenje virusa je u istočnoj Evropi već dovelo do pokolja stotina hiljada svinja, dok su u Kini koja je najveći svetski proizvođač svinjetine, slučajevi doveli do zabrane prevoza životinja i hranjenja svinja otpacima u zaraženim pokrajinama.

Najnoviji slučajevi u Evropi mogu biti povezani s hranom koju su bacali ljudi koji su došli iz područja gde je bolest prisutna, navodi u saopštenju belgijska agencija za sigurnost hrane.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments