Donji dom parlamenta Austrije, odlučio je da pušenje u austrijskim restoranima i kafićima neće biti zabranjeno, a više od pola miliona ljudi se protivilo ovoj odluci.

“Sve do danas nijedna zemlja na svetu nije napravila korak nazad u zaštiti nepušača”, rekla je u raspravi poslanica opozicionih socijaldemokrata Pamela Rendi-Vagner.

Prethodna vlada sastavljena od socijaldemokrata (SPO) i konzervativne Narodne stranke (OVP) složila se da zabrana pušenja stupi na snagu 1. maja, a da odvojene prostorije za pušače postanu nelegalne.

Međutim, desničarska Slobodarska partija (FPO) je opoziv te odluke postavila kao uslov za koalicioni sporazum o novoj vladi, prenosi Hina.

Ministarka zdravlja iz FPO Beate Hartinger-Klajn optužila je opoziciju za diskriminaciju pušača i osudila pokušaje njihove marginalizacije.

Austrijska lekarska komora i udruženje obolelih od raka pluća prikupili su 543.000 potpisa pa će parlament moradi da ramotri današnsju odluku parlamenta.

Iako su konzervativne i desne stranke opozvale odluku o zabrani pušenja u restoranima i kafićima, povisili su granicu za kupovinu cigareta sa 16 na 18 godina i zabranili pušenje u automobilima u kojima se voze maloletnici.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments