Foto: Loire Valley

“Zaštitne maske i rukavice pronađene su tokom juna u sedam glavnih evropskih reka”, saopštila je portparolka francuske Fondacije Tara Océan, Romi Hentinger, i upozorila na opasnost ovog potencijalno zaraznog otpada povezanog sa zdravstvenom krizom.

“Ovaj problem nas zaista zabrinjava, jer već imamo potvrdu da su velike količine jednokratnih maski i rukavica stigle do mora”, rekla je Hentinger.

Naučnim istraživanjem o prisutnosti mikroplastike u velikim evropskim rekama, najvećim delom sprovedenim tokom ekspedicije “Microplastiques 2019”, bilo je obuhvaćeno devet reka: Temza, Elba, Rajna, Sena, Ebro, Rona, Tiber, Garona i Loara.

“Široka rasprostranjenost mikroplastike u evropskim rekama i njen dotok u mora i okeane u kojima se pod uticajem UV zračenja i morske soli ne razgrađuje se u potpunosti”, objasnio je Martin Herto, kapetan plutajuće laboratorije Tara, koji se do kraja nedelje nalazi u Parizu i koji upozorava i edukuje o štetnom uticaju mikroplastike na morske ekosisteme i celokupan život u moru.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments