Rusija i Iran za borbu protiv terorizma, Turska poziva na primirje

       
Foto: The Times of Israel

Osam međunarodnih nevladinih organizacija aktivnih u Siriji pozvalo je ‘svetske čelnike’ okupljene u Teheranu i Njujorku da ‘rade zajedno na izbegavanju najgore humanitarne katastrofe u sedam godina rata u Siriji’.

Poslednje veliko pobunjeničko uporište u Siriji, pokrajina Idlib s tri miliona stanovnika i nekoliko desetina hiljada boraca, većinom džihadista, čeka sudbinu dan nakon neuspeha samita u Teheranu, strahujući od nove humanitarne katastrofe.

Iran, Rusija i Turska nisu uspele u petak da se slože, dogovorivši se ipak da će nastaviti da “sarađuju” na rešenju kako bi se izbegle civilne žrtve u tom području na severozapadu Sirije, oko koje vlast Bašara al-Asada okuplja vojsku za, kako se čini, neposredan napad.

U zajedničkoj izjavi saglasili su se da nema vojnog rešenja sukoba i da se jedino može završiti političkim procesom koji podrazumeva pregovore.

Samit je obeležen verbalnim nadmetanjem predsednika Turske Erdogana i Vladimira Putina. Erdogan se zdušno zalagao za sporazum oko “prekida vatre” i upozoravao na “pokolj” u slučaju napada lojalnih postrojbi, koje podržavaju Teheran i Moskva.

Putin je odbacio predlog argumentirajući “da nema predstavnika oružanih skupina oko tog stola” vičnih u pregovorima oko prekida vatre.

Turski predsednik rekao je da strahuje od pokolja i da Turska ne može prihvatiti nove izbeglice koji bi preplavili granicu dveju zemalja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments