Moskva je upozorila Vašington da ne pokušava da se meša u unutrašnje poslova Irana, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov i optužio SAD da žele da iskoriste postojeću situciju da bi podrile nuklearni sporazum sa Teheranom.

Prema njegovim rečima, protesti u Iranu su unutrašnja stvar “koja privlači pažnju međunarodne javnosti”.

“Ipak, uprkos brojnim pokušajima da se iskrivi suština onoga što se događa, siguran sam da će naš sused (Iran), zemlja koja nam je prijateljska, biti u stanju da prevaziđe tekuće teškoće iz sadašnjeg perioda kao snažna zemlja i pouzdan partner u rešavanju raznih problema, uključujući one koji se odnose na dalju primenu Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije” (JCPOA – nuklearni sporazum), rekao je Rjabkov.

On je, takođe, ocenio da SAD namerno koriste situaciju u Iranu da bi podrile održivost sporazuma kojim je Teheran, u zamenu za ukidanje sankcija, odustao razvoja svog nuklearnog programa.

“Sadašnja situacija u kojoj Vašington popušta iskušenju da iskoristi trenutak i pokrene nova pitanja u vezi sa JCPOA, svedoči o namernom pokušavanju da se podrije privrženost globalne zajednice tom sporazumu”, ocenio je on.

Rjabkov je dodao i da rad Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nema nikakve veze sa unutrašnjim procesima u Iranu, kao ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli je ranije izjavila da će SAD pokrenuti inicijativu da se u sedištima UN u Njujorku i Ženevi narednih dana održi debata o situaciji u Iranu.

Izvor: Dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments