Foto: MUP

Vozači u BiH trenutno zbog nenaplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje duguju čak 63.159.968 maraka.

Potvrdili su to za Avaz u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA), dodajući da je ukupan broj nenaplaćenih naloga 191.082.

Prema rečima Gorana Rakića, šefa Kabineta direktora IDDEEA, najviše neplaćenih kazni ima jedan Sarajlija, koji je do sada kažnjen s više od 80.000 KM.

Zakoni o prekršajima nalažu da je poreska uprava dužna izvršiti prinudnu naplatu ako se tokom jedne godine ove kazne ne naplate.

Ali, kako nam je pojasnio Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS, ubrzo se konstatira da porezna uprava ne može naplatiti dug zato što dužnik nije zaposlen ili nema pokretnih stvari koje bi se mogle zapleniti.

“Takvom vozaču oduzme se vozačka dozvola, ali on i dalje vozi. Policija ga zaustavi i napiše novi nalog. Tako se kazne gomilaju unedogled. Ispada da je pojedinac pametniji od države”, kaže Radović.

Ševal Kovačević, veštak saobraćajne struke, smatra da se na ovom primeru najbolje vidi da je BiH zakazala te da je poražavajuće da se takvim vozačima ne mogu oduzeti vozila, prenosi Srpskainfo.

“Voze se neregistrovani automobili, automobili na tuđe ime. Takvim vozačima vozilo odmah treba oduzeti. Ne sme mu se dopustiti da vozi dok ne izmiri dug. Pitam se koliko je života ugroženo. Ljudi svakodnevno ginu na cestama, a nesavesni vozači i dalje voze i skupljaju kazne”, rekao je Kovačević.

 

Izvor: Avaz

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments