Vlada Saudijske Arabije je danas saopštila da će žene te zemlje moći da voze automobile od 24. juna, rekao je direktor Odeljenja za saobraćaj Mohamed al-Basami.

“Ispunjeni su svi uslovi da bi žene mogle da voze”, rekao je general Mohamed al-Basami, direktor odseka za saobraćaj u ministarstvu unutrašnjih poslova.

On je naveo da kraljevski dekret kojim se ženama dozvoljava da voze stupa na snagu 24. juna.

Žene starije od 18 godina će morati da polože vozački ispit, rekao je Basami.

Auto-škole za žene su otvorene u pet najvećih gradova u kraljevstvu. Saudijke koje imaju strane vozačke dozvole moći će da ih zamene za saudijska dokumenta.

Kralj Salman je u septembru prošle godine odlučio da ukine zabranu Saudijkama da voze, u okviru reformske politike koju vodi prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Saudijska Arabija je jedina zemlja u svetu u kojoj žene nemaju pravo da sednu za volan, ali u toku je niz reformi koje za cilj imaju veće učešće žena u ekonomskom i društvenom životu tog ultrakonzervativnog kraljevstva.

Žene od skoro mogu da otvaraju firme i prisustvuju fudbalskim utakmicama i koncertima. Bioskopi su ponovo otvoreni posle 35-ogodišnje zabrane a projekti u domenu zabave su sve brojniji.

Medjutim, Saudijke su i dalje potčinjene u sistemu muškog nadzora i potrebna im je saglasnost muškog člana porodice za putovanje, studiranje ili bavljenje određenim profesijama.

Izvor: Beta

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments