Širom Poljske zatvorene škole

       

Širom Poljske danas su zatvorene škole, ukrašene sindikalnim, državnim i crnim zastavama u najvećem štrajku prosvetnih radnika u Poljskoj od 1993.

U tom štrajku prema podacima sindikata učestvuje skoro 80 odsto škola i obdaništa u zemlji.

Pregovori poslednje šanse propali su sinoć kada je vicepremijerka Beata Šidlo ponudila povišice od 15 odsto ove godine, povećanje plate od 5 odsto koje je već na snazi od januara i još 9,6 odsto od septembra, promene u sistemu ocenjivanja učitelja i smanjenje birokratije To je od tri sindikata na pregovorima prihvatio samo sindikat Solidarnost, koji generalno podržava vladu konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.

Forum sindikalnih saveza u prosveti i Sindikat poljskih učitelja taj predlog su odbili i iako su i oni popustili u prvobitnim zahtevima i sada traže povećanje plata od samo 30 odsto, 15 odsto retroaktivno od januara i 15 odsto od početka nove školske godine.

Prosečna osnovna plata poljskog učitelja iznosila je 2018. godine od 690 evra za pripravnike do 1.270 evra bruto, uz razne dodatke dobijaju svake godine i 13. platu a vlada premijera Mateuša Moravjeckog odobrila im je od januara ove godine povišice od pet odsto.

 

Izvor: Beta

 

Komentari: