Foto: Reuters

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern izjavila je u televizijskom obraćanju naciji da za sada škole ostaju otvorene, a to je slučaj i u Australiji.

“Škole će se zatvoriti ako se pojavi slučaj koji ugrožava školu”, rekla je Ardern. “Ali, uveravam vas da konstantno nadziremo ova pitanja kako bi deca bila sigurna”.

Na Novom Zelandu je 53 osoba zaraženo ovim virusom, dok su stariji od 70 godina primorani da ostanu kod kuće koliko god je to moguće.

Brazil je u petak postao poslednja u nizu zemalja koje su uvele vanredno stanje zbog zaraze koronavirusom, koja nastavlja da se širi i u ovoj zemlji.

Zastupnički dom i brazilski Senat u petak su odobrili odluku o vanrednom stanju na temelju kojih se oslobađanju finansijska sredstva koja bi trebalo pomoći državi da se nosi s nastalom krizom. Novac je namenjen frilenserima i dnevno angažovanim radnicima koji će dobiti mesečnu potporu od 200 reala (40 dolara) kako bi im se pomoglo da prebrode finansijske učinke krize.

U Brazilu je do sada zabeleženo oko 900 slučajeva zaraze i najmanje 11 umrlih.

Foto: REUTERS/Gustavo Graf/Financial Times

Argentina, koja do sada ima 128 slučajeva koronavirusa i troje umrlih, u petak je uvela zatvaranje granica za sve strane državljane, restrikciju domaćeg saobraćaja na većim udaljenostima i ukinula sva velika okupljanja.

Tri američke savezne države, Kalifornija, Njujork i Ilinois, izdale su odredbe o “ostanku kod kuće” za više 72 miliona stanovnika, a očekuje se da će ih slediti i države Nju Džerzi i Konektikat.

Stanovnici su pozvani da ne idu na posao osim ako su zaposleni u “osnovnim delatnostima”. Dopušten je odlazak u markete s hranom, apoteke i kod lekara, kao i izlazak u šetnju, na vožnju biciklom ili šetnju s kućnim ljubimcem. Traži se poštovanje načela socijalnog distanciranja i držanja razmaka od 2 metra.

Kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel objavio je u petak uveče na državnoj televiziji da Kuba, u svrhu odbrane od zaraze koronavirusom, zatvara svoje granice za sve strance osim onih koji žive na ostrvu.

Foto: NBC News

Kubanska vlada pozvala je svoje stanovništvo na smirenost, ističući kako stres slabi imunološki sistem. Vlada je suspendovala velike kulturne i sportske događaje, ali nije zasad preporučila svom radnom stanovništvu i mladima da ostanu kod kuće. Na Kubi je koronavirusom 21 zaražena osoba, od čega jedan umrli, a reč je o italijanskom turistu. Sa sumnjom na zarazu koronavirusom hospitalizovano je 716 osoba.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments