Škotska je postala prva zemlja na svetu koja uvodi minimalnu cenu alkohola, kako bi postao teže dostupan, što je pionirska inicijativa pokrenuta nakon godina sudske bitke.

Ta mera vlade trebalo bi da obezbedi smanjenje velikog broja smrtnih slučajeva na godišnjem niivou, a koje su povezane sa alkoholom, prenose svetski mediji.

“Škotska je prva nacija na svetu dovoljno smjla i hrabra da uvede minimalnu jedinstvenu cenu”, izjavila je škotska premijerka Nikola Sturdžon.

“Mislim da će zemlje u Evropi i drugde nastojati da preuzmu ono što je učinjeno u Škotskoj”, dodala je ona spomenuvši da Irska i Vels žele da pokrenu slične projekte.

Sada je određena minimalna cena od 50 penija (57 centi) po jedinici alkohola, mera koja uzima u obzir istovremeno postotak alkohola i količinu proizvoda.

Tako se boca viskija od 70 cl neće moći da se proda ispod 14 funti (15,60 evra), a boca od 75 cl vina od 12,5 posto alkohola koštaće najmanje 4,69 funti (5,2 evra).

Inicijativu kojom žele da se suzbiju negativne posledice alkohola, pozdravila je lekarska komora i udruženja kao najveći napredak u području javnog zdravstva nakon zabrane pušenja u javnosti.

“Taj će zakon spasiti živote”, izjavila je Alison Daglas, direktorka organizacije Alcohol Focus Scotland, koja je predvidela da će taj zakon poštedeti 58 života prve godine svoje primene a do 121 život “za 20 godina, kad ta politika dostigne puni zamah”.

Godine 2016, 1265 smrtnih slučajeva bilo je povezano s alkoholom u Škotskoj, gde živi 5,3 miliona osoba, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments