„Smirnoff“ votka napušta Rusiju

Foto: Pixabay
Britanski proizvođač alkoholnih pića Diageo, proizvođač votke Smirnoff, napušta Rusiju usljed pritiska zapadnih sankcija prema Moskvu zbog Ukrajine, saopštili su predstavnici kompanije.

– Donijeli smo tešku odluku o postepenom ukidanju komercijalnih aktivnosti u Rusiji – rekao je predstavnik kompanije novinarima u utorak, prenijela je novinska agencija Interfaks.

Izlazak iz ruskog poslovanja trajaće šest mjeseci, a svi radnici kompanije u Rusiji biće obeštećeni, naveo je on.

Diageo je jedan od najvećih svjetskih proizvođača alkoholnih pića, koji posjeduje popularne brendove kao što su Smirnof, Džoni Voker, Ginis, Bejlis…

Prema podacima sa veb sajta kompanije, Diageo snabdijeva pićem oko 70.000 prodavnica i 19.000 restorana i barova širom Rusije.

Diageo je prestao da izvozi proizvode kupcima u Rusiji u martu, ubrzo nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Tada je kompanija navela „stanje globalnih lanaca snabdijevanja“, koje je kriza u Ukrajini dodatno pogoršala, kao razlog za obustavu izvoza. Od marta, kompanija je navodno prodala sve svoje ruske akcije.

Diageo je krenuo s izvozom na rusko tržište 2006. godine, a 2020. je počeo da flašira viski Bels i Vajt Hors u destileriji u Sankt Peterburgu.

Brend Smirnof rođen je 1864. godine, kada je Pjotr Arsenijevič Smirnov pokrenuo u Moskvi destileriju votke.

Poslije bjekstva iz Rusije, nakon revolucije 1917. godine, porodica Smirnov je pokušavala da uspostavi ovaj brend u nekoliko zemalja prije nego što se nastanila u SAD i na kraju prodala kompaniju.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti