Nova, uznemirujuća igra se pojavila na društvenim mrežama. Roditelji i vlasti strahuju da bi mogao da se ponovi fenomen bizarne samoubilačke igre “Plavi kit”

Ova igra se igra preko aplikacije. Korisnici se izazivaju da kontaktiraju Momo, tako što će postali poruku nepoznatom broju. Nakon toga krenu da im stižu poruke sa nasilni sadržajem kao i zastrašujuće fotografije.

Virtualna igra vezana je za uznemirujuću sliku žene čije lice izgleda čudno, a koja liči na lutku poznatog japanskog umetnika Midori Hajašija.

Mnogi sada sumnjaju da je Momo povezana sa samoubistvom devojčice (12) iz Argentine, zbog čega je povučena paralela sa Plavim kitom, koji je prošle godine doveo do desetina samoubistava u Rusiji.

Nije jasno kakve namere stoje iza ove igre, ali vlati upozoravaju da bi anonimni pošiljaoci mogli da je iskoriste da ukradu informacije i da navedu ljude na nasilje i samoubistvo, prenosi BBC.

Ovaj bizarni izazov je prijavljen u nekoliko zemalja širom sveta, uključujući i Argentinu, Meksiko, SAD, Francusku i Nemačku. Prema prvim informacijama se čini da je najpopularnija u Latinskoj Americi.

Čini se da su ciljana meta ove igre upravo tinejdžeri.

Prema pisanju Buenos Ajres Tijmsa, devojčica (12) je postala žrtva ove igre dok je snimala svoje aktivnosti, pre nego što je sebi oduzela život.

Policija sada traga za mladićem (18) za koga se veruje da ga je devojčica upoznala onlajn. Vlasti su pronašli fotografije i poruke koje su razmenjivali.

Ne zna se tačno odakle je došla ova igra, ali se zna da je povezana sa najmanje sedam telefonskih brojeva koji počinju sa kodovima iz Japana, ali i više zemalja Latinske Amerike, prenosi BBC.

“Sve je počelo preko Fejsbuka kada su učesnici izazvani da počnu da komuniciraju sa nepoznatim brojem”, stoji na Tviteru Jedinice za istraživanje kompjuterskog kriminala iz Meksika.

“Nekoliko korisnika je reklo da su poslali poruku Momo i da su potom dobili nasilne slike i poruke, a tu bile i pretnje”,  stoji u saopštenju.

Slike koje se koriste kao “lice igre” su preuzete sa Instagrama japanskog umetnika, koji nije povezan sa ovim izazovom.

Korisnicima WhatsApp se savetuje da ne kontaktiraju sa nepoznatim brojem.

 

Izvor: Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments