U malom švedskom gradu pljačka kraljevskih kruna i dragulja iz katedrale samo je jedna od spektakularnih krađa koje su se dogodile širom sveta proteklih godina.

Lopovi su uspevali da nadmudre naoružane čuvare i alarme i provale u luksuzne juvelirnice, trezore ili izložbe, pa čak i kroz aerodromsku ogradu, ne bi li stigli do plena.

U januaru ove godine, pljačkaši su sa izložbe u Duždevoj palati u Veneciji ukrali dragocene indijske dijamante iz poznate Al Thani kolekcije, uključujući i privezak sa desetokaratnim dijamantom, podseća AP.

Snimci nadzornih kamera pokazali su da je jedan od lopova mirno otvorio izložbenu vitrinu, uzeo dragulje i otišao. Policija je navela da se alarm uključio minut kasnije, što je pljačkašima dalo dovoljno vremena da pobegnu.

Meta lopova je bila i Kim Kardašijan Vest, koju su, tokom pariske Nedelje mode, u njenom hotelskom apartmanu navodno vezali i ukrali nakit u vrednosti od oko deset miliona dolara.

Optuženo je deset osoba, a navodni organizator cele pljačke je rijaliti zvezdi poslao pismo izvinjenja iz zatvorske ćelije.

I Kan, poznat po glamuroznom filmskom festivalu, bio je 2013. godine poprište prave drame.

Pljačkaši su ukrali luksuzni Šopar nakit iz vrlo obezbeđene hotelske sobe, a zločin je izveden tako da su se mogle povući izvesne paralele sa događajima iz filma Sofije Kopole, koji je počeo sa emitovanjem te godine.

Samo dva meseca kasnije, usamljeni revolveraš je izveo jednu od najvećih pljački dragulja svih vremena, kada je ukrao dijamante u vrednosti od 136 miliona dolara i to iz kanskog hotela Karlton – lokacije Hičkokovog filmskog klasika „Uhvati lopova“.

Spektakularna krađa dogodila se i 2015. godine na kanskoj Kroazeti, kada su pljačkaši, od kojih je jedan nosio masku starijeg čoveka, u sred dana ušli u Kartije i izašli sa plenom vrednim više miliona dolara.
Evropski aerodromi su takođe bili „mesta zločina“.

U vrlo pažljivo isplaniranoj krađi 2013. godine, lopovi su presekli ogradu na briselskom aerodromu, odvezli se do švajcarskog aviona koji je trebalo da preveze basnoslovno skup tovar za Cirih i uzeli dijamante u vrednosti od oko 50 miliona dolara.

Pljačkaši su 2015. godine na amsterdamskom aerodromu Šipol oteli oklopno vozilo sa rampe danskog prevoznika KLM i pobegli sa plenom čija se vrednost procenjuje i do 100 miliona dolara.

To mesto je visoko zaštićeno područje na aerodromu pa je pitanje kako su lopovi uopšte mogli da mu priđu.

Pljačke su „završavali“ i elegantno obučeni lopovi, pa su tako dva muškarca opljačkala luksuznu juvelirnicu Graf u londonskom Mejfer distriktu, pokupivši oko 62 miliona dolara u ogrlicama, satovima, prstenju i narukvicama.

Slična pljačka se dogodila i u blizini Jelisejskih polja 2008. godine, a lopovi su iskoristili božićnu euforiju.

Dok su kupci šetali ispred jedne od najelitnijih pariskih juvelirnica Hari Vinston u blizini Šanzelizea, naoružani lopovi obučeni kao žene i sa perikama, upali su u radnju i ukrali dragulje i satove čija se vrednost procenjuje na 85 miliona dolara.

Ispostavlja se da ni strogo čuvani trezori nisu dovoljno dobra prepreka za pljačkaše.

Banda mahom starijih muškaraca izbušila je betonski trezor u londonskom distriktu Haton Garden kako bi ukrali oko 18 miliona dolara u nakitu, zlatu i novcu.

Pljačkaši su 2013. godine onesposobili alarm i upali u vrlo obezbeđene podzemne trezore u dinamantskom centru u Antverpenu, „gradu dijamanata“, i pobegli sa plenom vrednim oko 100 miliona dolara.

Policija je navela da su lopovi „duboko zagazili“ u gomilu dijamanata, zlata, nakita, obveznica, akcija i gotovine i da je plen bio toliko veliki da su mnogo toga morali da ostave za sobom.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments