Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Makedonije u Srbiji Verom Jovanovskom Tipko o saradnji dveju zemalja u oblasti saobraćaja i infrastrukture i reformama na unapređenju poslovnog ambijenta.

Jovanovska Tipko je čestitala Mihajlović na uspešno sprovedenim reformama u oblasti građevinarstva, kao i na odluci da Beograd bude sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana, što je važan podsticaj razvoju regionalne saradnje u oblasti infrastrukture.

“Čestitam i na svemu što ste postigli u oblasti rodne ravnopravnosti, s obzirom na to da su u čitavom regionu važni osnaživanje žena i borba protiv nasilja nad ženama”, rekla je ona.

Mihajlović je ukazala na to da su Srbiji u njenom napredovanju na “Duing biznis listi” mnogo značila iskustva Makedonije u uvođenju e-dozvola, kao i na reformi katastra, na čemu je naša zemlja veoma zahvalna Makedoniji.

Srbija i Makedonija primer saradnje u regionu

“Verujem da tu saradnju možemo da unapredimo i u oblasti rodne ravnopravnosti, gde smo pokrenuli inicijativu za formiranje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost za ‘Zapadnobalkansku šestorku'”, ocenila je ona.

Ona je istakla i da su Srbija i Makedonija primer saradnje u regionu i na uklanjanju nefizičkih barijera, jer se uveliko radi na uspostavljanju zajedničkog železničkog graničnog prelaza Preševo–Tabanovce, čija će izgradnja biti podržana iz sredstava Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Jovanovska Tipko je navela da su Srbija i Makedonija dve prijateljske zemlje koje treba dalje da unapređuju bilateralnu i regionalnu saradnju, posebno u oblasti infrastrukture, koja je važna zbog povećanja investicija i boljeg života građana.

Ona je dodala da su uspostavljanje zajedničkog železničkog prelaza i pojednostavljenje graničnih procedura važni za obe zemlje jer će to omogućiti brži protok robe i podstaći povećanje obima trgovinske razmene.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji Srbije i Makedonije u oblasti vazdušnog i vodnog saobraćaja, kao i o projektima u okviru inicijative “Jedan pojas, jedan put”.

Mihajlović je svojoj sagovornici, kao deo uobičajene prakse u susretima sa zvaničnicima, poklonila ručni rad koji prezentuje kulturnu baštinu Srbije, a izradile su ga žene sa sela, u okviru zajedničke inicijative Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, NALED-a i Etno-mreže „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“.

Foto: srbija.gov.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments