Srbija ima NBA trenera!

       
Foto: Action Images

Ni Nemac, ni Francuz, i Španac, ni Italijan – prvi evropski trener u NBA ligi je Srbin! Prethodnih dana prenosili smo vesti koje stižu “preko bare” kako je naš Igor Kokoškov glavni kandidat za novog trenera Finiks Sansa, a danas smo dobili i potvrdu. Čovek koji je sa Slovenijom osvojio zlato na prethodnom Evropskom šampionatu pobedivši Srbiju u finalu stiže na kraju sezone u glavni grad Arizone i preuzima Sanse.

Na zvaničnom sajtu NBA lige stoji izjava Rajana Mekdonahjua, generalnog meandžera Finiksa:

“Presrećni smo što vraćamo Kokoškova u Arizonu i to kao prvog trenera. Igor nam donosi pravo bogatstvo značajnog košarkaškog iskustva. Bio je jedan od prvih ljudi koji su rođeni van Amerike, a koji su radili i kao treneri u koledž konkurenciji i u NBA ligi, a nedavno je kao selektor Slovenije osvojio Evropsko prvenstvo 2017, što je za tu zemlju bila prva kontinentalna titula. Kokoškov je uvek imao fokus na razvoju igrača, forsira kreativan stil igre i ima niz uspeha uza sebe”, kazao je Mekdonahju.

Kokoškov ima 46 godina, rođen je u Beogradu i punih 18 godina radi u Americi. U Finiksu je bio pet godina, od 2008. do 2013. Asistent glavnih trenera bio je u Orlandu, Klivlendu, Detroitu i Los Anđeles Klipersima. Sa Pistonsima je čak postrao šampion 2004. i tako postao prvi neamerički trener s osvojenim prstenom. Prvi je dobio i stalno radno mesto u NCAA timu – Misuriju, gde je sarađivao sa Kvinom Snajderom, čiji je aktuelni pomoćnik u Juta Džezu.

To što je Kokoškov postao i prvi glavni trener u NBA van Amerike, nekako je logičan sled događaja.

Finiks je aktuelnu sezono završio na poslednjem mestu Zapadne konferencije sa samo 21 pobedom i 61 porazom. To je ujedno i najlošiji učinak u čitavoj ligi ove godine…

Autor: mozzartsport.com

Komentari: