Foto: Recovery Ranch

Fejsbuk, Vocap i Instragram su pali i satima su nedostupni. Reč je o servisima pod okriljem Fejsbuka koji su pali u celom svetu.

Pao je i Mesindžer. Još nema zvaničnih informacija o padu pa i satima posle, ali se trenutno pad pripisuje problemima s DNS serverima.

Veliki broj prijava nedostupnosti vidi se i na stranici downdetector.com te na drugim sličnim stranicama.

Problemi s pristupom su krenuli posle nakon 17 sati, ali oko 17:40 servisi su potpuno pali. U međuvremenu je i vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg izgubio više od 6, 6 milijardi dolara.

Web stranica Downdetector navodi 50.000 slučajeva u kojima su ljudi prijavili probleme s Fejsbukom ili Instagramom. Padom navedenih društvenih mreža pogođen je znatno veći broj ljudi. Problem s Vocapom prijavilo je 35.000 korisnika, s Mesindžerom oko 10.000. FB je ove godine već doživeo sličan problem. Tviter, u međuvremenu, pozdravlja doslovno sve koji su sada na toj mreži.

Dok pojedini stručnjaci tvrde da nije reč o hakerskom napadu, već grešci najverovatnije samih zaposlenih u kompaniji, s druge strane nekoliko specijalizovanih portala koji se bave IT pitanjima javlja kako je na dark webu u toku prodaja ukradenih podataka više od 1,5 milijarde korisnika. Dodaju kako ti podaci uključuju ime i prezime, mail, lokaciju, pol i telefonski broj.

Navodno se radi o najnovijim podacima iz 2021. godine, a pišu da se prodaju na hakerskim forumima. Tviterom je počeo da se širi  hešteg #DeleteFacebook nakon problema i sa pojedinim sistemima domenskih imena.

Radnici nisu mogli da uđu u kompaniju?

Novinarka Njujork tajmsa, Sheera Frenkel, javlja kako je razgovarala s nekim ko radi u Fejsbuku ko joj je otkrio da radnici nisu mogli da uđu u zgradu i procene o kakvom kvaru se radi jer njihove kartice za ulaz nisu mogle da otvore ulazna vrata.

Telegraf.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments