Stanovnici vežbaju za slučaj evakuacije, a turisti nagrnuli na Vezuv!

       
Foto: ROLLING HOTEL

“Ne možemo isključiti otvaranje novih vulkanskih usta na nižem delu planine od onih koja su se na Etni otvorila 24. decembra”, izjavio je Eugenio Privitera, direktor nacionalne ustanove za geofiziku i vulkanologiju u Kataniji. 

Ovo je najveća briga vulkanologa koji prate Etnu, najveći stalno aktivni vulkana u Evropi čiju je novu erupciju pratilo više od 1500 potresa, od kojih je onaj od 4,8 stepena po Rihteru bio najsnažniji i izazvao je rušenje više zgrada u mestima na obroncima planine.

Novi krater otvoren je na 2900 metara nadmorske visine na jugoistočnom delu planine, koja ima 20-ak kratera, a četiri su gotovo stalno aktivna. Onaj središnji nazvan Pukotina nastao je 1945. godine, pre njega je 1911. nastao krater na severoistoku, pa 1968. godine još jedan nazvan Nova usta, a 1971. godine na jugoistoku još jedan krater.

“Etna je aktivni vulkan i samo radi svoj posao”, pokušava da smanji napetost vulkanolog Salvo Kafo. Etna je, zajedno s Vezuvom, najkontrolisaniji vulkan, privlačan za turiste, koji na Etnu dolaze da gledaju erupcije, ali i skijaju. Planina Etna viša je od 3300 metara (visina joj varira zbog erupcija).

Jedno je sigurno, a to je da će se vulkan Vezuv ponovo probuditi. Ne zna se kada, ali zna se da hoće, kažu vulkanolozi. Istraživanje univerziteta u Napulju koje je 2001. objavljeno u časopisu “Science” pokazalo je da se na dubini od oko osam kilometara nalazi magma.

Taj “eksploziv” nalazi se ispod središta Napuljskog zaliva. Zbog toga se može očekivati novo buđenje vulkana. Vezuv je pod stalnom prismotrom, postoji plan evakuacije stanovništva, a održavaju se i vežbe evakuacije u očekivanju eksplozije vulkana.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments