Štrajk železničara u Francuskoj sve je masovniji, a francuski sindikat CFDT učestvovaće u narednom talasu štrajkova pokrenutih zbog reforme Francuske državne železnice (SNCF), najavio je danas lider tog sindikata Lauran Berger.

“Razgovori nisu zaključeni, a ono što je predložila vlada nije prihvatljivo”, rekao je Berger gostujući na francuskoj BFM televiziji, prenosi agencija Rojters.

Sledeći štrajk železničara najavljen je za 8. april.

S obzirom na to da tokom štrajka saobraća svega 12 odsto vozova, građani su gnevni jer ne mogu da se prevezu do radnih mesta ili drugih željenih destinacija, javljaju francuski mediji.

Samo jedan brzi voz (TGV) od osam će saobraćati, kao i jedan od pet regionalnih, dodaje agencija.

Štrajk železničara, kako ocenjuju mediji, stavlja ekonomsku strategiju francuskog predsednika Emanuela Makrona pred dosad najveći test.

Francuski železničari protestuju zbog planova vlade da im ukine specijalan status koji su decenijama uživali, a koji im garantuje doživotno zaposlenje i druge povlastice, čime je održana slika o francuskoj železnici kao bitnom stubu infrastrukture i javnih službi te zemlje.

Makronova vlada, međutim, ukazuje da taj status više nije održiv, jer se današnja globalizovana i sve automatizovanija ekonomija zalaže za fleksibilniju radnu snagu, a uz to, propisi EU iziskuju da sve države članice otvore konkurenciji svoje železnice pod državnom upravom.

Štrajkovi su poremetili železnički saobraćaj u Francuskoj u protekla dva dana, dok je za danas najavljeno postepeno uspostavljanje saobraćaja, ali i dalje uz povremene zastoje. Zaposleni u francuskoj železnici su počeli u utorak prvi u nizu štrajkova koji će trajati, kako su najavili, naredna tri meseca, a planirano je da štrajkuju po dva dana u radnoj nedelji, svake sedmice do kraja juna.

Osoblje aviokompanije Er Frans, đubretari i pojedini radnici u sektoru energetike takođe će imati odvojene štrajkove u atmosferi rastućih društvenih tenzija 11 meseci pošto je Makron izabran za predsednika Francuske.

Rukovodstvo Er fransa je saopštilo da 75 odsto letova neće biti pogođeno petim štrajkom zbog plata za oko mesec dana, ali da su naredni štrajkovi zakazani za 7, 10 i 11. april.

Penzioneri, studenti i radnici u javnom sektoru protestovali su proteklih nedelja zbog reformi koje je najavio Makron, navela je agencija AFP.

Analitičari smatraju da će talas štrajkova biti test, kako za Makrona, tako i za sindikate koji, pozivajući na štrajk, mogu da podstaknu još veće nezavodovljstvo u društvu.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments