Svedočio je protiv svog oca i meksičkog narkobosa, El Čapa

       
Foto: Fox News

Na suđenju meksičkom narkobosu Hoakinu Arčivaldu Guzmanu, poznatijem kao El Čapu, krajem prošle nedelje pred porotu je izašao ključni svedok Visente Zambada Niebla, poznatiji kao El Visentiljo, sin El Čapovog partnera Ismaela Zambade Garsije. 

U svedočenju koje je trajalo pet sati,sin je  pred američkom porotom izdao oca i razotkrio sve detalje o narkobiznisu kartela, prenosi Njujork Tajms. Danas 47-godišnjak, Visente je odeven u plavu zatvorsku odeću ušao u sudnicu i odmah uputio optuženom El Čapu podrugljiv smeh.

Ubrzo zatim, raspričao se do detalja kako su El Čapo i njegov otac prebacivali tone droge na različite lokacije u automobilima, vozovima, avionima i podmornicama- pa čak i u kamionima u kojima je droga bila sakrivana paketima smrznutog mesa.

U haotičnoj ispovesti koju je povremeno bilo teško pratiti, Visente je, skačući s teme na temu, sudu ispričao sve što je znao ne samo o krijumčarskim operacijama po Meksiku, Hondurasu i Belizeu, nego idetalje o dobavljačima, distributerima, telohraniteljima, ubicama, ali i porodičnim vezama- braći, sestrama i sinovima.

Na suđenju je ispričao da je mesečni budžet njegovog oca za davanje mita bio i do milion dolara.

“Pomalo sam počeo povezivati kako se to radi i malo po malo, postao sam uključen u biznis svog oca”, rekao je poroti.

Američki tužitelji tvrde da je od 1989. do 2014. godine El Čapov kartel u SAD prokrijumčario najmanje 154.626 kilograma kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u vrednosti od 14 milijardi dolara.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments