Foto: Deccan Herald

Vlada Švedske nije uvela stroge zabrane ili kazne kao druge zemlje, pošto veruje da će građani biti odgovorni i disciplinovani i poštovati preporuke o distanci od drugih ili ostati kod kuće ako im nije dobro.

Švedske vlasti su savetovale građanima da primenjuju socijalno distanciranje, odnosno izbegavaju kontakt s ljudima i da rade od kuće, ako je moguće. Starije od 70 godina pozvali su na samoizolaciju.

Zabranjeno je okupljanje pred šankom u barovima, ali dopušteno je sedenje za stolovima kafića i restorana. Srednje škole i fakulteti su zatvoreni, ali predškolske ustanove i osnovne škole rade.

Foto: Galveston County Daily News

Nekada glavni švedski epidemiolog Johan Giesecke, sada savetnik Švedske zdravstvene agencije rekao je da je “Švedska u najmanju ruku izuzetak na evropskoj sceni” i dodao da “misli da je to dobro”. Naveo je da su druge evropske države “napravile političke poteze” umesto naučnih.

Neki naučnici ipak kritikuju pristup Švedske zdravstvene agencije kao neodgovoran.

“To je kao da znate da vam kuća gori, ali odlučite da ćete je ugasiti kasnije. To nema nikakvog smisla. A opasnost je naravno da izgori cela kuća”, smatra profesor medicine Sten Linarson s uglednog Instituta Karolinska.

U Švedskoj, sa 10 miliona stanovnika, zaraza koronavirusom potvrđena je do nedelje uveče kod 3.700 osoba, od kojih je umrlo 110.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments