Tajland: Pronađeni nestali dečaci i trener

       
Foto: reuters.rs

Dečaci koji su pronađeni živi u pećini na Tajlandu, devet dana nakon što su u njoj nestali usled poplave, iscrpljeni su i imaju manje povrede, a preživeli su tako što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita.

Pretpostavlja se da nisu ništa jeli, odnosno da su imali vrlo malo hrane koju su mogli da ponesu u pećinu.

PROČITAJTE: U toku potraga za 12 dečaka i njihovim fudbalskim trenerom

Spasilački timovi na Tajlandu u ponedeljak su pronašli 12 dečaka, od 11 do 16 godina starosti, i njihovog 25-godišnjeg fudbalskog trenera, koji su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang, a sada se kao glavni izazov postavlja pitanje kako izvući grupu iz pećine koju mnogi nazivaju lavirintom, u trenutku kada kiša neprestano pada.

Guverner provincije u kojoj se pećina nalazi rekao je da je zdravstveno stanje dečaka i trenera procenjeno protekle noći i da su dečaci zadobili samo manje povrede, prenosi Rojters.

Lekar Sura Džitvati rekao je da dečaci mogu da hodaju i da su preživeli zahvaljujući tome što su ostali tamo gde su i što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita što je, kaže, bilo veoma mudro.

Jedan spasilac izjavio je da je stanje dečaka “vrlo slabo”, a deca su više puta ponovila roniocima koji su ih našli, da su gladna.

Portparol vlade Ahisit Čajnuvat rekao je da su ronioci tajlandske mornarice i dalje sa dečacima i daspasioci pokušavaju da instaliraju osvetljenje, da dovedu struju i dečacima dostave opremu za komunikaciju.

Spasioci sada moraju da odluče kako najbolje da izvuku grupu, a upozorili su da bi to moglo da potraje, nakon čega će spaseni dečaci i trener biti predati lekarskom timu koji čeka ispred pećine.

U međuvremenu, dečacima i treneru dostavljeni su energetski gelovi kako bi izdržali dok se ne napravi plan za njihovo bezbedno izvlačenje.

Među opcijama su da se sačeka dok se nivo vode ne spusti ili, pak, da se grupa obuči za korišćenje ronilačke opreme kako bi isplivali iz poplavljene pećine.

Spasioci svim snagama danas ispumpavaju vodu iz pećine na severu Tajlanda, u blizini granice sa Mjanmarom, jer su prognozirane obilne kiše zapretile da iskomplikuju napore u cilju izvlačenja mladog fudbalskog tima, pri čemu su zvaničnici upozorili da će oni morati još da se strpe.

Izvor: Telegraf/Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments