Toplotni talas stigao iz Sahare u Evropu

       

Toplotni talas koji je stigao iz Sahare, što se u ovom periodu godine ne pamti, zahvatio je velik deo Evrope i pogoršava se, temperature veće od 40 stepeni očekuju se u Francuskoj i Španiji, a vrhunac vrućina očekuje se naredna dva dana.

Španska meteorološka agencija Aemet proglasila je danas narandžasti stepen opasnosti za pet severnih pokrajina. U dolini reke Ebro očekuje se 42 stepena Celzijusovih.

Narandžasta opasnost danas će biti proširena na deset pokrajina u centralnom delu zemlje i na severoistoku. Javna televizija TVE upozorava građane na “paklenu nedelju”.

U Francuskoj, temperature će danas kretati između 35 i 39 stepeni u dve trećine zemlje, posebno na jugu i istoku. Meteo Frans ocenio je da je reč o “epizodi bez presedana po intenzitetu od 1947.” Oko pedeset škola u francuskom departmanu Ezone zatvoreno je zbog toplotnog talasa.

Očekuju se temperature iznad 40°C, prenose agencije.

Francuske vlasti odlučile su da na puteve Pariza i Lona mogu izaći samo vozila koja imaju najmanji negativni uticaj na zagađenje okoline.

Meteorolozi predviđaju da će Francuska u petak dobiti temperaturni rekord od 45°C i srušiti onaj iz 2003. godine od 44,1°C.

Nemačka očekuje temperature od 39 stepeni na jugozapadu zemlje, prenose agencije.

Toplotni talasa stigao je iz Sahare, što se u junu ne pamti.

Izvor: FoNet/RTV

Komentari: