thenation.com

Predsednik Sjedinjenih američkih država Donald Tramp, neće prisustvovati sahrani svog političkog rivala Džona Mekejna, izjavio je za medije potparol preminulog senatora.

“Koliko smo upoznati, predsednik neće prisustvovati sahrani” – rekao je Rik Dejvis, prijatelj porodice Mekejn. “To je jednostavno činjenica” – dodao je Dejvis.

Gospodin Dejvis je javno pročitao pismo koje je pokojni senator napisao u svojim poslednjim trenucima. U njemu, Mekejn upućuje kritiku na račun Trampa.

U pismu poziva Amerikance “da se ne kriju iza zidova.”

Republikanac iz Arizone, preminuo je u nedelju, posle borbe sa kancerom mozga.

“Slabimo našu veličinu kada pomešamo osećaj patriotizma sa plemenskim rivalstvom, koje je posejalo mržnju i agresiju širom naše planete.” – napisano je Mekejn.

“Slabimo je kada se krijemo iza zidova, umesto da ih rušimo.”

Rik Dejvis potvrdio je novinarima da će bivši predsednici Džordž Buš i Barak Obama prisustvovati sahrani u subotu, u Nacionalnoj katedrali.

Potpredsednik Majk Penc predstavljaće trampovu administraciju u subotu.

Donald Tramp i Džon Mekejn su republikanci, ali imaju dugu istoriju sukoba mišljenja.

U ponedeljak, Bela kuća bila je pod pritiskom senatora obe partije, koji su zahtevali da se zastava na ovom objektu spusti na pola koplja.

Prvi čovek demokrata Čak Šumer i prvi čovek republikanaca Mič Mekonel, izjavili su da zastave na svim državnim objektima treba da se nalaze na pola koplja u čast pokojnog senatora. Ta praksa trebala bi da se ispoštuje do dana njegove sahrane.

Predsednik Tramp tražio je da se zastava spusti na pola koplja u nedelju, na dan kada je Mekejn preminuo. Ali već u ponedeljak, vraćena je na svoju redovnu poziciju.

Zastave na drugim javnim objektima u Vašingtonu ostale su na pola koplja kako je i običaj.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments