Delovi Evrope i Azije suočavaju se ovih dana sa neuobičajeno visokim temperaturama, a u mnogim zemljama izdata su upozorenja na vrućine.

Većinu Iberijskog poluostrva (Pirinejskog poluostrva) zahvatio je prvi veliki toplotni talas ove godine, a očekuje se da će temperature narednog vikenda dostići i 47 stepeni na jugu Portugala.

Zvaničnici su upozorili da se temperatura povećava zbog vrele vazdušne mase koja se kreće sa severa Afrike, prenosi AP.

U portugalskom gradu Evori, koji se nalazi 130 kilometara od Lisabona, očekuju se temperature do 44 stepena.

Portugalske, ali i španske vlasti izdale su upozorenje zbog visokih temperatura.

U istočnoj Evropi, Poljska se suočava sa neuobičajeno visokim temperaturama do 34 stepena. U toj zemlji elektrane rade po hitnom režimu zbog povećanog korišćenja klima uređaja i ventilatora.

Vlasti su naredile postavljanje uređaja sa hladnom vodom na ulicama Varšave i savetovala građane da ne izlaze napolje ukoliko ne moraju.

VISOKE TEMPERATURE POGODILE I SEVERNU KOREJU

Neuobičajeno visoke temperature zabeležene su i na azijskom kontinentu.

Severna Koreja pozvala je danas na “sveobuhvatnu bitku” protiv rekordnih temperatura koje prete da unište useve.

Vladajuća Radnička partija saopštila je da su visoke temperature uzrokovale sušu koja je donela “prirodnu katastrofu bez presedana”, prenosi Rojters.

“Ove visoke temperature su najveća, bez presedana prirodna katastrofa, međutim ne i prepreka koju ne možemo da prevaziđemo”, navodi se u saopštenju i dodaje da će svi kapaciteti biti angažovani u borbi protiv dugotrajne suše.

U pojedinim delovima zemlje, temperature su dostigle rekordnih 40 stepeni, zbog čega su usevi pirinča i kukuruza počeli da daju znake oštećenja.

Kako se navodi, suše i poplave su dugo bile pretnja u Severnoj Koreji koja ne poseduje irigacione sisteme i drugu infrastrukturu za otklanjanje posledica prirodnih katastrofa.

Prošle godine organizacija UN za hranu i poljoprivredu upozorila je da je Severnu Koreju pogodila suša najveća u poslednjih 16 godina, međutim letnje kiše i privatni usevi pomogli su da se spreči akutna nestašica.

Rekordne temperature zabeležene su i u Južnoj Koreji gde je izmereno 39,6 stepeni, što je najviša temperatura od 1907. godine, kada je počelo merenje vremena.

Visoke temperature su odnele 29 života, a povređeno je 2.350 osoba, naveli su južnokorejski zvaničnici.

U julu je izuzetno visok toplotni talas pogodio Japan, gde je od vrućine umrlo 116 osoba.

 

Izvor: Telegraf/Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments